latinica  ћирилица
17/05/2023 |  19:19 ⇒ 23:00 | Аутор: РТРС

Промовисан зборник о паду западнокрајишких општина (ВИДЕО)

У Бањалуци је промовисан Зборник радова "Пад западнокрајишких општина и страдање српског народа Крајине".
Зборник радова "Пад западнокрајишких општина и страдање српског народа Крајине" - Фото: РТРС
Зборник радова "Пад западнокрајишких општина и страдање српског народа Крајине"Фото: РТРС

Организација старјешина Војске Републике Српске наглашава да је од великог значаја документовати чињенице како би се сачувале од заборава.

У настанку Зборника учествовало је 40 аутора, међу којима су академици, професори и доктори наука, генерали, команданти ратних јединица и бригада, као и старјешине које су играле значајну улогу у рату.

- Наша замисао и идеја је да скупимо довољно података, да не судимо и не доносимо оцјене већ да сами читаоци и грађани посуде и донесу одлуку шта се тада заиста десило и ко сноси одговорност - рекао је Слободан Жупљанин, предсједник Организације старјешина ВРС.

Ради се о планираној публицистици у којој су се користила знања и учесника тих догађаја, са циљем очувања истине о протеклом рату, коју неки покушавају искривити, а карактер рата описати као непостојећу агресију.

- То је био посљедњи велики покушај урушавања Републике Српске и покушај да се исели најмногољуднији дио Републике Српске чиме би она постала беспредметна - каже Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Пензионисани генерал ВРС Бошко Келечевић истакао је да ће свима који буду у прилици да читају Зборник радова бити много јасније све што се догађало.

- Имали су у својим плановима да дођу на обале Врбаса али и толике апетите да би дошли на Босну па чак и на Дрину гдје је некад била граница НДХ - навео је Келечевић.

Овај зборник радова представљаће сјећање на херојску борбу Војске Републике Српске, истакли су аутори.